Toti managerii de spitale din Iasi ar putea fi anchetati pentru luare de mita • Procurorii de la DNA Iasi sustin ca donatiile si sponsorizarile care s-au dat din 2007 pana in prezent la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi reprezinta, de fapt, o forma mascata de mita • Aceste donatii se practica la toate spitalele • Procurorii sustin ca doctorii i-au conditionat pe pacienti sa faca donatii pentru a beneficia de servicii medicale adecvate • “Activitatea noastra pe care am incercat sa o facem cat mai bine a fost inteleasa in mod diferit. Eu sunt linistit, nu-i nici o problema”, a declarat Grigore Tinica, la iesirea de la DNA Iasi

Toti managerii de spitale din Iasi tremura in fata procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA). In dosarul care priveste acuzatiile aduse angajatilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi au iesit la iveala date noi, care ar trebui sa-i sperie pe toti cei implicati in conducerea unitatilor medicale iesene. Asta pentru ca toti au primit sponsorizari de la pacienti. Aparent, n-ar fi nici o problema. Numai ca procurorii ieseni au interpretat aceasta situatie ca fiind luare de mita.

Una dintre acuzatiile importante care li se aduc medicilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare este aceea de luare de mita. In ce consta aceasta infractiune? Din punctul de vedere al anchetatorilor, doctorii i-ar fi conditionat pe pacienti sa plateasca sponsorizari sau sa faca donatii catre spital, in schimbul efectuarii actului medical. Ieri, procurorii de la DNA Iasi le-au prezentat invinuirile celor implicati. Capul de lista este renumitul chirurg Grigore Tinica, chiar daca, cel mai probabil, toate necazurile lui se trag din faptul ca, in calitate de manager, a semnat mai multe documente financiar-contabile pe care nu le-a analizat in mod corespunzator. Procurorii sustin ca, in perioada 1 ianuarie 2007 – 7 martie 2012, la diferite intervale, Igor Nedelciuc, Eduard Raul Dabija si Grigore Tinica ar fi conditionat actul medical prin primirea unor sume de bani. De primirea sumelor s-ar fi ocupat Victoria Nedelciuc, responsabil de controlul financiar in cadrul spitalului. Aceasta ar fi incheiat cu pacientii 2.979 contracte care atestau ca banii in cauza au fost donati sau dati cu titlu de sponsorizare. Procurorii sustin ca aceste contracte mascheaza o fapta penala.

In toate spitalele este la fel

In fapt, asemenea contracte sunt intocmite la toate spitalele din Iasi. In contextul anchetei de la Institutul de Boli Cardiovasculare, anchetatorii ar putea verifica si celelalte unitati medicale la care s-a procedat identic. Spre exemplu, la Spitalul Parhon au existat chiar si afise care anuntau pacientii despre acest lucru, iar la Maternitatea Cuza Voda este postat pe site-ul oficial un anunt pentru cei care vor sa faca donatii sau sponsorizari. De asemenea, si alte spitale din oras au trecut la vedere astfel de mesaje catre pacienti. Bineinteles ca multi dintre ei, mai ales cei bucurosi ca s-au insanatosit, accepta ideea unor asemenea donatii. Sumele stranse din donatii sunt destul de mari. Procurorii de la DNA Iasi sustin ca la Institutul de Boli Cardiovasculare, in perioada mentionata anterior, ianuarie 2007 – martie 2012, ar fi fost incasata suma de 8,5 milioane lei, adica 85 miliarde de lei vechi. Ieri, dupa ce a iesit de la audieri, medicul Grigore Tinica a sustinut ca-si va continua activitatea la spital. “Cum ne aduc inapoi calculatoarele si punem inapoi infrastructura, vom incepe sa ne derulam activitatea in mod normal. Ne-au promis ca o sa le aduca cat de repede. Activitatea noastra, pe care am incercat sa o facem cat mai bine, a fost inteleasa in mod diferit. Eu sunt linistit, nu-i nici o problema”, a declarat Grigore Tinica la iesirea de la DNA Iasi.

Beneficii nejustificate de la CJAS?

O alta acuzatie importanta din acest dosar priveste obtinerea de bani de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS). De contractul cu Casa de Asigurari s-a ocupat Oana Catalina Ciofu, inspector de resurse umane. Procurorii sustin ca ea a falsificat statele de functii si de plata a institutiei, aplicand prin scanare stampila Ministerului Sanatatii. Prin aceste documente a atestat in mod nereal ca personalul ce isi desfasoara activitatea in Laboratorul de Cateterism si Electrofiziologie ar fi incadrat in cadrul Sectiei de Chirurgie Interventionala. Prin aceasta metoda, Institutul de Boli Cardiovasculare ar fi trebuit sa obtina suma de 2,1 milioane de lei, reprezentand finantare suplimentara obtinuta ilegal. Din acesti bani, in conturile institutului a intrat suma de 540.000 de lei pana la inceputul lunii aprilie 2012. Cea de-a treia acuzatie, respectiv abuz in serviciu contra intereselor publice, priveste anumite manevre financiare care ar fi fost facute de Victoria Nedelciuc, directorul economic al unitatii, si de Victor Farcasel. Acesta din urma era presedintele comisiei de atribuire si evaluare a unei lucrari la Blocul Operator Sala 3. Procurorii sustin ca unitatea medicala ar fi facut plati de 407.000 de lei catre firma SC Almar Med SRL Iasi, chiar daca aceasta nu a realizat lucrarile de modernizare prevazute in contract. “In ceea ce priveste incadrarea juridica, este o constructie juridica sensibila, ce necesita o examinare atenta de fond. Astazi i s-au adus la cunostinta invinuirile, este o etapa obligatorie in aceasta faza a anchetei”, a declarat avocata Sandra Gradinaru, aparatorul lui Eduard Dabija, directorul medical al spitalului.

 

22 Comentarii

Lasa-ne un mesaj