Ieri, 26 ianuarie 2010, procurorii anticorupţie au discutat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi dosarul « Politehnica ». Pe 7 septembrie 2006, la şedinţa de Consiliu Judeţean – 26 de aleşi şi-au dat votul pentru finanţarea Politehnicii Iaşi. Toţi consilierii sunt urmăriţi penal acum. Ei trebuie să explice de ce au votat în 2006 contractul de asociere în participaţiune pentru infuzia de capital public la SC Fotbal Club Politehnica Iaşi, în vederea susţinerii sportului de performanţă. În contractul aprobat de consilierii judeţeni a fost stipulată obligativitatea returnării fondului alocat în cazul în care Politehnica nu va înregistra profit. CJ a reuşit să recupereze o mică parte din cele 10 miliarde de lei alocate, prin executarea silită a clubului. Precizăm că Primăria a virat în 2006 nu mai puţin de 30 de miliarde de lei vechi.

Ioan Serbina, primul la DNA

Primul care a ajuns la DNA Iaşi a fost Ioan Serbina, fostul secretar al Consiliului Judeţean. Fostul secretar al Consiliului Judeţean Iaşi, Ioan Serbina, a ajuns la DNA Iaşi la 8.55. Serbina a venit fără avocat. “Mă aflu încă în capacitatea de a mă apăra singur. Dacă va fi nevoie de avocat cu siguranţă voi fi reprezentat de unul. Regret că mi-am folosit experienţa pentru mediocritatea fotbalistilor. Pe de altă parte, îl respect pe domnul Constantin Simirad pentru că nu a speculat acest moment pentru a se întoarce împotriva altora. Pur şi simplu a acţionat ca un profesionist, a tăcut şi a acţionat Politehnica pentru recuperarea banilor” a declarat Ioan Serbina la intrarea în DNA Iaşi. Serbina a plecat de la DNA după 40 de minute. Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. “Urmează ca în perioada imediat următoare să-mi pregătesc apararea. Mă aştept să fiu chemat din nou la DNA pentru a da declaraţii”, a declarat Ion Serbina.

Flaişer a făcut cale întoarsă

La ora 9.55 a ajuns în faţa DNA Iaşi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Lucian Flaişer. Când a văzut că presa se află în faţa instituţiei, fostul preşedinte nici nu a coborât din maşină, a făcut cale întorsă şi dus a fost. S-a întors însă după 10 minute la braţ cu avocatul său Sanda Grădinaru. La ora 10.30 Lucian Flaişer a părăsit alături de avocatul său sediul DNA. “Procurorii după ce vor termina cercetările vor constata că totul a fost legal. Nu cred că există vreo fisură în acel contract”, a declarat Lucian Flaişer. “Este o acţiune firească a procurorilor anticorupţie. Este normal că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean să dea explicaţii cu privire la modul în care s-au cheltuit banii publici în perioada mandatului său”, a declarat Sandra Grădinaru. Aceasta îi mai reprezintă pe fostul consilier judeţean PDL, Marius Spânu, fostul preşedinte al Politehnicii, Sorin Boca pe directorul economic al clubului, Vasile Dascălu.

Iovu Brezuleanu şi Cristian Stanciu au ajuns la DNA

La ora 10.45 au ajuns la sediul DNA, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iovu Brezuleanu şi consilierul judeţean Cristian Stanciu. Niciunul dintre ei nu a făcut declaraţii de presă inaintea întrevederii cu procurorii anticorupţie. În jurul orei 11.00 au părăsit sediul DNA fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iovu Brezuleanu, consilierul judeţean PSD Cristian Stanciu şi fostul consilier judeţean PRM, Silviu Popa. Cei trei au declarat că procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, dar acestea sunt nefondate. Vor fi chemaţi din nou la DNA în următoarele săptămâni pentru a da declaraţii. Brezuleanu, Stanciu şi Popa sunt reprezentaţi de avocata Carmen Diaconu.

Leonida Antohie a aflat acuzaţiile de la DNA

La ora 11.20 a părăsit sediul DNA, fostul consilier judeţean Leonida Antohie. “Sunt acuzaţii extrem de grave. Eu am vrut să fac un bine pentru amărâtul ăsta de fotbal. După modelul altor oraşe am votat pentru acordarea de bani la echipa de fotbal. Acuzaţiile aduse însă de procurori nu sunt fondate”, a precizat, fostul consilier judeţean.

Marius Spânu şi Sorin Boca la DNA

La ora 12.00 a ajuns la sediul DNA, fostul preşedinte al clubului Politehnica Iaşi, Sorin Boca. La 10 minute după el a ajuns şi deputatul PD-L Marius Spânu, fost consiler judeţean. “Conform acuzaţiilor care am auzit că mi se aduc, parcă aş fi ultimul infractor din România. Eu m-am opus de mai multe ori acelui contract de asociere în participaţiune”, a precizat Spânu înainte de a se întâlni cu procurorii anticorupţie. Sorin Boca a părăsit sediul DNA la ora 11.20, însoţit de direcorul economic al clubului Vasile Dascălu şi avocata Sandra Grădinaru. ” Sunt cu inima împăcată pentru că am făcut pentru fotbalul ieşean ceea ce trebuia la acea dată. Voi veni la DNA ori de câte ori voi fi chemat să dau declaraţii”, a precizat Sorin Boca.

Fostul consilier Liviu Filip la DNA

Fostul consilierul judeţean PNL Liviu Filip a aflat de la procurori acuzaţiile care i se aduc în dosarul politehnica.

” Votul din Consiliul Judeţean a fost unul politic şi a fost în interesul comunităţii şi pentru a păstra acest sport pe linia de plutire”, a declarat fostul consilier judeţean.

Jurista Primăriei pentru a doua oară la DNA

Jurista Primăriei, Denisa Ionaşcu a revenit ieri la DNA, însoţită de avocat. A stat aproximativ 40 de minute, iar la ieşire a spus că a discutat chestiuni procedurale. La confruntarea cu procurorii anticorupţie au mai fost Lucian Profir, fost vicepreşedinte CJ, foştii consilieri Iuliana Vlad şi Vasile Robu. T.B.

Sursa: Monitorul

16 Comentarii

Lasa-ne un mesaj