Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi a demarat audierile in cazul scandalului stimulentelor de la Finante. Marti, primii martori au fost chemati sa ofere detalii despre modul cum erau directionate bonusurile oferite salariatilor.

Reporterii “Ziarului de Iasi” au incercat sa obtina mai multe informatii despre demersul anchetei, insa procurorii DNA nu au dorit sa ofere date suplimentare. “Tot ce va putem spune este ca sintem in faza premergatoare anchetei“, a precizat procurorul Luminita Merisescu, purtator de cuvint al DNA Iasi.

In schimb, Sandra Gradinaru, avocata unuia dintre martorii din dosar, sustine ca audierile au durat citeva ore bune. “Cercetarile in cazul stimulentelor au inceput deja si au fost audiati mai multi martori. Dosarul este in derulare si cu siguranta vor urma la audieri alti martori“, a precizat avocata Gradinaru.

Cazul stimulentelor a fost adus in atentia publicului iesean de catre “Ziarul de Iasi” in luna martie a anului trecut. Sorina Marin, fosta sefa si apoi adjuncta a Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, a ajuns in atentia DNA Iasi dupa ce un consilier din cadrul institutiei a acuzat-o ca i-a cerut jumatate din stimulentele acordate in luna decembrie 2009. Reporterii nostri au incercat sa obtina un punct de vedere si de la Marin cu privire la demersul anchetei.

Contactata telefonic doua zile la rind, aceasta nu a raspuns nenumaratelor apeluri. Angajata Fiscului nu a fost gasita nici in institutie fiind in concediu.

Viorel Bujoreanu, consilier superior in cadrul DGFPJ Iasi, ne declara, in luna martie 2010, ca Marin, la aceea vreme directorul plin al Finantelor iesene, i-a cerut in decembrie 2009 jumatate din primele acordate, in valoare de 3.500 de lei. Functionarul spunea ca, in urma negocierilor purtate cu contabila sefa, Felicia Dragan, suma ce trebuia sa o plateasca a scazut cu 800 de lei. Ulterior, neachitind banii, prima sa a fost diminuata cu 700 de lei.

La jumatatea anului trecut a fost retrogradata din functie ajungind adjunct. La finele lunii octombrie 2010, Marin a pierdut si aceasta functie si a ajuns sef serviciu.

La vremea respectiva se zvonea ca banii ajungeau la sefia partidului PD-L, partid care a sustinut-o pe Marin pentru ocuparea postului de director plin. Desi membrii partidului au asigurat ca vor demara o ancheta interna, cazul a fost ingropat. Atunci, acelasi lucru s-a intimplat si la DNA Iasi, dar si la Bucuresti, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), a carui corp de control nu a gasit nimic in neregula la Finantele iesene. Un alt control efectuat la finele anului trecut pare sa fi schimbat situatia radical.

Dosarul de la DNA Iasi a fost redeschis, existind cel putin patru declaratii la dosar, in care salariatii recunosc ca au primit stimulente si apoi au dat o parte din bani inapoi.

19 Comentarii

Lasa-ne un mesaj