Judecatorii Curtii de Apel au luat o decizie care ar putea schimba cu totul cursul dosarului “Mita la Prefectura”.

Reamintim ca exprefectul Radu Prisacaru si fostul sef al ADS Flavius Ionita sunt acuzati ca ar fi cerut 3 hectare de la Norina Forna, decanul Facultatii de Stomatologie de la UMF, pentru a aproba un schimb de terenuri cu ADS. Targul ar fi fost intermediat de afaceristul Cristian Maftei si de avocatul Toni Baltag.

Procesul a inceput in 2007 la Tribunal, dar sa mutat apoi la Curtea de Apel din cauza unor modificari de procedura. Avocatii celei mai mari parti a acuzatilor au cerut ca fostul director adjunct al Institutului National de Expertize Criminalistice Catalin Grigoras, pana nu demult singurul expert pentru voce si vorbire din tara, sa spuna daca inregistrarile depuse de procurori la dosar sunt originale, daca sa intervenit pe ele si daca vocile sunt cele ale clientilor lor.

Anchetatorii au fost acuzati astfel de trunchierea convorbirilor, prin stergerea unor fragmente. Printre cele lipsa ar fi replica exprefectului “Dar nu pot sa va promit absolut nimic”, precum si cea a sotului Norinei Forna care anunta ca a vorbit la Bucuresti pentru rezolvarea problemei “cu domnul Stan”. Mai mult, o convorbire cu Flavius Ionita care iar demonstra nevinovatia ar fi fost exclusa din listingul prezentat de procurori.

Dupa ce si-au acordat un ragaz destul de lung de gandire, judecatorii au decis ca va fi facuta o expertiza a inregistrarile, care sa arate daca sunt autentice si originale. “Suntem multumiti. Este foarte important sa se vada daca interceptarile sunt autentice. Daca nu sunt, nu pot fi folosite, iar procurorii raman astfel fara probe. Nu puteam asculta interceptarile in sedinta de judecata, daca un expert nu sa pronuntat asupra acestui aspect. Cand a decis astfel, instanta a respectat jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului. Este prima data cand se admite la Iasi o astfel de solicitare”, ne-a spus dna Sandra Gradinaru, avocatul fostului prefect.

De altfel, subiectul interceptarilor folosite la scara larga de anchetatori este, de ceva vreme, unul sensibil, ele fiind contestate in multe dosare bubuitoare, tocmai pe motivul ca sunt prelucrate ca sa dea mai bine. Verificarea lor se poate face doar de specialistii INEC, iar acestia recunosc ca pana si expertizele nu ofera o siguranta perfecta ca omul a carui voce a fost inregistrata e chiar vizat de procurori! Pe siteul INEC se precizeaza ca “pentru recunoasterea cu certitudine a vorbitorilor nu exista inca un standard unanim recunoscut de catre comunitatea stiintifica, motiv pentru care institutii internationale specializate au atras atentia cu privire la riscurile majore ce decurg din utilizarea in justitie a unor metode nestandardizate sau nevalidate stiintific in acest domeniu”. La un expert de la INEC se va apela si in acest dosar. (S.Czeller).

 

Sursa: ZIARE.COM

22 Comentarii

Lasa-ne un mesaj